قلمه زدن
مهدی بنی حسن
قلمه زدن
قلمه زنی روشی است برای تکثیر گیاهان که بر حسب نوع گیاه و استعداد ریشهزایی میتواند ساده باشد و یا برعکس نتیجه گیری از آن و یا ریشهدار کردن قلمهها جز در شرایط استثنایی مثلا استفاده از برخی هورمونها مقدور نخواهد بود. بطور کلی استعداد ریشهزایی از گونهای به گونه دیگر فرق میکند. عوامل موثر در قلمه زنی بستگی به زمان برداشت قلمه ، سن گیاه ، شرایط محیطی ، رعابت نکات بهداشتی و … دارد.
روشهای مختلف قلمه زنی
قلمهها بر حسب مورد میتواند به صورتهای خشبی )چوبی) ، نیمه خشبی و علفی (سبز) ، قلمه برگ ، قلمه ریشه تهیه شوند:
قلمه علفی
این قلمهها از شاخههای علفی و در حال رشد بطول 15 - 10 سانتیمتر برداشته میشوند و با نگهداری چند برگ جوان
(برگ 3 - 2 ) در بسترهای مناسب مانند شسته پاپیت - پرلیت انجام میشود. شرط موفقیت در قلمههای علفی آلوده نشدن آنها به امراض قارچی و حفظ رطوبت طبیعی با استفاده از نایلون یا شیشه روی آنها و نیز رساندن نور کافی به قلمهها جهت انجام فتوسنتز و تامین مواد غذایی از طریق فتوسنتز توسط برگهای نگهداری شده میباشد. مانند شمعدانی ، داودی ، میخک و …
قلمه نیمه خشبی
در قلمههای نیمه خشبی وجود برگ همیشه ضروری نیست ولی نگه داشتن یک یا دو برگ کامل و یا نصف پهنک جهت ریشهزایی کمک میکند. در هر موقع از سال میتوان این نوع قلمه را گرفت ولی اکثرا در اواخر بهار که شرایط برای ریشه دار کردن قلمهها مساعد است. مانند داودی ، ختمی چینی ، زیتون ، مرکبات ، برگ نو و …
قلمه خشبی